Az igényes lakóház ismérvei, saját vélemény.

2018. feb 23. | Kékedi János

Minden építtetőben felmerül a kérdés, milyen házat építsen. Azt a látszólag egyszerű kérdést teszik fel, hogy hogyan döntse el, milyen egy jó családi ház, hiszen olyan sokféle épül, formaviláguk, arányuk , anyaghasználatuk annyira eltérő.  Csalhatatlan útmutatást adni reménytelen vállalkozás, de kitérni sem szabad előle. Szerencsére van számos jól megtervezett, értékes ház, bár több a középszerű, és még több az elhibázott.
építészeti stílusok
Számos irányzat, stílus, felfogás van jelen építési kultúránkban, egymástól részben függetlenül, de egymással kölcsönhatásban is.
Többnyire az építtetők, beruházók szándékai és valamilyen szinten a településképi szabályok határozzák meg. Évtizedenként változnak a stílusok. A kilencvenes évek típusterveit a mediterrán stílus váltotta. Aztán „betörtek” az amerikai filmekben is látható penthouse és loftok is, ezeknek is volt egy sikertelen időszaka. Mostanra megjelentek a letisztult vonalvezetésű skandináv jegyeket idéző modern stílusú épületek. Ez a sokszínűség jellemző korunkra. Korábban a magyar falu és város is egységesebb összképet mutatott. Az Őrségben még él a hagyomány ereje, ma is egyre több, az Őrség népi építészetének jegyeit idéző, építmény valósul meg.
Örségi-porta-1-1024x421
Az alkotás mögött ott az ember, a társadalom, a gazdasági lehetőségek, az ízlésvilág viszonylagos egysége. Korunkban az egyén szabadsága, a korlátok áttörése, a nagyon is eltérő társadalmi, gazdasági lehetőségek érvényesítése megmutatkozik az épített környezetünkben is. Ebben a sokszínűségben fontos értékmérő lehetne a józan ész, a mértékletesség, az arányérzet, a többi ember érdekeinek figyelembevétele, a meglévő környezet tisztelete, az alkalmazkodás képessége. Ez nem mondana ellent az egyéni érdek, a saját igények érvényesítésének.
Őrségi új építés
Egy igényes jó ház beleillik a környezetébe, mintha mindig is ott lett volna. Ugyanakkor az egyes ember, a család tényleges igényét, életvitelét szolgálja. Egyszerre logikus, értelmes elrendezésű, megfelelő tereket biztosít a benne lakó család és a családot alkotó egyes személyek számára. Mik lehetnek azok a jogos igények, amiket az ember támaszthat kényelme érdekében? Azt gondolom minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. Nem csak abból a szempontból természetes egy építőanyag, hogy környezeti ártalmak nélkül állítják elő, nem károsítja a környezetet, hanem a használata, élettartalma alatt tanúsított viselkedése szerint is. Íves szerkezetekkel és a természetben fellelhető, gyártási folyamatot nélkülöző, anyagokat használva sokkal kevesebb mesterséges anyagra lenne szükségünk.
Őrségi új építés2
A mai építőipar hasonlít a gyógyszeriparhoz. Egyre több lehetőséget és fölösleges igényt támaszt, aztán felkínálja rá a “megoldásokat”, amik természetesen újabb tüneteket produkálnak, újabb és újabb “megoldásokat” igényelve. Ma mindenki a lakóházak hőtechnikai követelményeiről beszél. Meg is jelentek a hiperszuper paramétereket mutató könnyűszerkezetes épületek, nálunk az Őrségben is, hiába van Őrségi Nemzeti Park, környezet és tájvédelem, de ezek hiányosságairól már senki sem beszél. Mivel nincs tömege, ezért sem hőtároló, sem hőcsillapító képessége nincs. De semmi probléma, ha van bent klímaberendezés. Egy jó épület önmagában is kiváló klímát tud biztosítani. A “minimál dizájn” dupla áron, sokkal inkább szolgálja a sorozatgyártással a gyártási költségek minimalizálását, mint amit valójában kellene, az ember igényeinek leszorítását az elengedhetetlenül szükségesre. Természetesen, mint mindenhol, itt is a profit előzi meg az ésszerűséget.
Először a gondolatainkban kell rendet tenni. Végig kell gondolnunk, hogy mire van valójában szükségünk. Ehhez érdemes igénybe venni egy tapasztalt szakember segítségét, mert a laikus képtelen önmaga jó döntést hozni egy ennyire bonyolult, összetett feladat megoldására, még akkor is, ha mi magyarok a „focihoz és a házépítéshez mindannyian a legjobban értünk”.

Tetszett a cikk? Ossza meg mással is!

Ezeket is érdemes elolvasni

Őrség népi építészetének öröksége, hagyománya.

2017. dec 15. | Kékedi János

A mai napig nagyrészt érintetlenül örököltük meg az őrségi tájat, építészeti és tárgyi eszközöket, amik viszont többnyire elkülönítetten, védetten mutatkoznak meg a nagyközönség számára. A tárgyi örökség, csupán az idegenforgalmi, turisztikai látványossági célokat szolgálja.

Tovább...

Őrségben építkezne? Őrségben felújítana? Őrségi ingatlant vásárolna? Tanácsra szorul? Ez a blog erről szól.

2017. nov 22. | Kékedi János

Egy építkezés, legyen az új vagy meglévő épületen, lehetőség arra, hogy megvalósuljanak az álmok, hogy létrejöjjön az az otthon, amelyik hosszú időn keresztül a családtagok közös élete színteréül, a mindennapok helyszínéül szolgáljon, legyen az Őrségben vagy bárhol. Ez lehetne a cél egy ingatlan vásárlása esetén is.

Tovább...

Írjon nekünk ha kérése, kérdése van