Ingatlanokkal építkezésekkel kapcsolatos helyzetkép 2021 tavaszán

2021. ápr 24. | Kékedi János

Nem találunk számunkra megfelelő, eladó ingatlant az őrségben. Mondják sokan, akik szeretnének hazánk e csendes, erdőkkel borított, még valódi értékekkel bíró szegletében letelepedni.

A 90-es évektől kezdődően az Őrséget egyre többen tekintették egyfajta menedéknek, igazi otthonnak ahol nyugalomban létezhetnek, vagy csupán itt tölthetik el szabadságukat, szabad idejüket. Ez a fajta érdeklődés turisztikai célpontá is tette az Őrséget. Nem csak a helyiek alakítottak ki vendéglátó és szálláshelyeket, hanem a városokból ideérkezők is megélhetési gazdasági szempontok alapján vásárolták fel a fellelhető legjobb ingatlanokat. A városiak még nagyobb érdeklődését fokozta a 2020 tavaszán megjelenő vírushelyzet. Az ingatlanok iránti nagy kereslet és az egyre csökkenő kínálat felemelte és egyre inkább emeli az ingatlan árakat is.

Sokan vannak, akik néhány millió forintért szeretnének felújítandó épületet vásárolni, abban a reményben, hogy majd felújítgatják néhány millió forintból. Ezeket az embereket akkor fogja a legnagyobb csalódás érni, amikor partnert találnak terveik megvalósításához, de menetközben szembesülnek a valósággal.  Nevezetesen, megvásárolnak egy nem beköltözhető ingatlant 8-15 millió forintért, mert a “mesterember” azt mondta, hogy ő azt 5-10 millióból kacsalábon forgó kastéllyá varázsolja. Aztán menet közben derül ki, az árban ez sem, meg az sem volt benne, sőt csak később derült ki, hogy vizes a ház.

2021 tavaszán napi szinten szembesülök azzal a ténnyel, hogy brutálisan emelkednek az építőanyagok és szolgáltatások árai. Ebben a helyzetben az árajánlatok csak a készítés hetében maximum hónapjában tarthatóak. Ma egy komplett épületfelújítás – átalakítás /70-es évek előtt épített épületek amiknek falai nedvesek, elrendezésük átalakítandó, tetőszerkezetük, villamos és épületgépészeti rendszereik, nyílászáróik cserélendőek, illetve kialakítandóak./250-300 ezer forint/m2+Áfa kalkulálható. Új lakóépület esetében könnyebb a kalkuláció, viszont a nagy kereslet miatt állandó emelkedésre számíthatunk. Jelenleg, lakóépület családi ház esetében 400 ezer+Áfa/m2 árra számithatunk. Nem, hogy jó szakembert, de szakembert sem találni bizonyos munkákra. A jó szakemberek csak az új munka iránt tanúsítanak nagyobb érdeklődést, a munkaigényesebb nagyobb odafigyelést igénylő felújítás már nem annyira vonzó számukra. Bármilyen munkába vágjunk bele és a lehető legjobb szakembert szeretnénk kifogni, akkor legalább hat hónapot, de az is lehet, hogy egy évet kell várnunk.

Őriszentpéter, 2021.04.24.

 

Tetszett a cikk? Ossza meg mással is!

Ezeket is érdemes elolvasni

Az igényes lakóház ismérvei, saját vélemény.

2018. feb 23. | Kékedi János

Minden építtetőben felmerül a kérdés, milyen házat építsen. Azt a látszólag egyszerű kérdést teszik fel, hogy hogyan döntse el, milyen egy jó családi ház, hiszen olyan sokféle épül, formaviláguk, arányuk , anyaghasználatuk annyira eltérő.

Tovább...

Őrség népi építészetének öröksége, hagyománya.

2017. dec 15. | Kékedi János

A mai napig nagyrészt érintetlenül örököltük meg az őrségi tájat, építészeti és tárgyi eszközöket, amik viszont többnyire elkülönítetten, védetten mutatkoznak meg a nagyközönség számára. A tárgyi örökség, csupán az idegenforgalmi, turisztikai látványossági célokat szolgálja.

Tovább...

Őrségben építkezne? Őrségben felújítana? Őrségi ingatlant vásárolna? Tanácsra szorul? Ez a blog erről szól.

2017. nov 22. | Kékedi János

Egy építkezés, legyen az új vagy meglévő épületen, lehetőség arra, hogy megvalósuljanak az álmok, hogy létrejöjjön az az otthon, amelyik hosszú időn keresztül a családtagok közös élete színteréül, a mindennapok helyszínéül szolgáljon, legyen az Őrségben vagy bárhol. Ez lehetne a cél egy ingatlan vásárlása esetén is.

Tovább...

Írjon nekünk ha kérése, kérdése van