Őrség népi építészetének öröksége, hagyománya.

2017. dec 15. | Kékedi János

A mai napig nagyrészt érintetlenül örököltük meg az őrségi tájat, építészeti és tárgyi eszközöket, amik viszont többnyire elkülönítetten, védetten mutatkoznak meg a nagyközönség számára. A tárgyi örökség, csupán az idegenforgalmi, turisztikai látványossági célokat szolgálja. A hagyomány, legmagasabb dolgokról való tudás, emberről emberre, népről népre származott át. Metafizikai tartalma változatlanul maradt. Az Őrségiek emberöltőről emberöltőre megőrizték a tradíciót. A hagyomány az ember és a természet feletti világ között lévő kapcsolat folytonosságának fenntartása, az emberiség isteni eredetének tudata és a teremtőhöz való hasonlóságának, mint az emberi sors egyetlen feladatának megőrzése.

Őrség

Az örökség és a hagyomány nem ugyanazt jelenti, többnyire összekeverjük. Az anyagiságában megfogható örökséget külön kell választani a hagyomány szellemi tartományától, noha szorosan összetartoznak. A hagyomány az örökség lényege, nélküle az örökség csupán tárgy vagy valamilyen jelenség. A közösség számára az élő hagyomány jelentette azt a belső képességet, amely garancia a túlélésre, a fejlődésre, a keretek között tartott újításra. A kereteket pedig az anyaföld, a falu közössége, és a létezés alapját jelentő munka adta. Amit napjainkban Őrség népi építészete, Őrség tárgyalkotó népművészete, Őrség népi iparművészete, esetleg hagyományos kézművesipara jelent, az néhány emberöltővel ezelőtt az Őrségben és a paraszti kultúrákban egyaránt, a természetes életvitel belső szervezőerejeként működött, számukra ez a mindennapi élet természetes velejárója volt. Ma ezt művészetnek nevezzük.

örségi örökség

Az emberek akkoriban még beleszülettek a hagyományba. Az épületek és használati eszközök megalkotásához szükséges tudást, évezredeken keresztül, mozdulatról mozdulatra adta át szülő gyermekének. Az őrségi parasztság a régi parasztház nemes arányain, tetőformáján, sárral tapasztott és sokszorosan meszelt falán, egy-egy motívumon, emléktöredéken kívül, hozta magával az egész motívumkincsben, mint összefüggő jelrendszerben benne lévő, ősi világszemléletének megannyi alapvető elemét is. Archaikus szimbólumok, jelrendszerek ezek, amelyek az embert minden lépésében a teremtett világba való szerves beletartozására, a természetire és társadalmira, még nem különválasztva környezetével szembeni oszthatatlan kötelezettségeire figyelmeztették. Ma sajnos nem beszélhetünk élő hagyományról és a képeken is megjelennek átalakulásának, megszűnésének nyomai.  A hozzáértő bizonyára lát valamiféle nem oda illőt, valamit ami megbontja a rendet. Míg az emeletes kástú formavilága, arányai példaértékűek, addig a lakóház kamra feletti tetőmódosítás (feldobó) már eltér a hagyománytól, mai szemmel sem oda illő.

Tetszett a cikk? Ossza meg mással is!

Ezeket is érdemes elolvasni

Az igényes lakóház ismérvei, saját vélemény.

2018. feb 23. | Kékedi János

Minden építtetőben felmerül a kérdés, milyen házat építsen. Azt a látszólag egyszerű kérdést teszik fel, hogy hogyan döntse el, milyen egy jó családi ház, hiszen olyan sokféle épül, formaviláguk, arányuk , anyaghasználatuk annyira eltérő.

Tovább...

Őrségben építkezne? Őrségben felújítana? Őrségi ingatlant vásárolna? Tanácsra szorul? Ez a blog erről szól.

2017. nov 22. | Kékedi János

Egy építkezés, legyen az új vagy meglévő épületen, lehetőség arra, hogy megvalósuljanak az álmok, hogy létrejöjjön az az otthon, amelyik hosszú időn keresztül a családtagok közös élete színteréül, a mindennapok helyszínéül szolgáljon, legyen az Őrségben vagy bárhol. Ez lehetne a cél egy ingatlan vásárlása esetén is.

Tovább...

Írjon nekünk ha kérése, kérdése van