Őrségben építkezne? Őrségben felújítana? Őrségi ingatlant vásárolna? Tanácsra szorul? Ez a blog erről szól.

2017. nov 22. | Kékedi János

Egy építkezés, legyen az új vagy meglévő épületen, lehetőség arra, hogy megvalósuljanak az álmok, hogy létrejöjjön az az otthon, amelyik hosszú időn keresztül a családtagok közös élete színteréül, a mindennapok helyszínéül szolgáljon, legyen az Őrségben vagy bárhol. Ez lehetne a cél egy ingatlan vásárlása esetén is. Ez nagy kihívás, nem csak az építtetők, de a szakemberek számára is. Alapvetően négy szempontnak kell megfelelni: gazdaságosan legyen megvalósítva, gazdaságos legyen az üzemeltetése, kellemes lakóklímát és élhető otthont biztosítson a családtagok mindennapjaiban. Építkezni, ingatlant vásárolni sehol a világon nem egyszerű – az Őrségben, Magyarországon pedig végképp nem az.

Őrségi új építés

A nehézségek okai

Ingatlan vásárlásakor: legyen az üres telek, vagy beépített ingatlan, a nagy kínálat ellenére valahogy nem találjuk a megfelelőt. Ez azért van mert a XIX-XX. században épített hazai lakások és ingatlanok többnyire siralmas állapotban vannak. Telekalakításkor, építkezéskor a legalapvetőbb kritériumokat is figyelmen kívül hagyták, mint több mindent a szocializmusban. Mindezek ellenére jó példaként szolgál az Őrség népi építészetének ma is fellelhető remekei és a hagyományokat továbbvivő új építések, amiket viszont csak nagy ritkán kínálnak eladásra és akkor is magas áron.

Őrségi eladó4

Új ház építése: Egyformán szempont a szépség, a praktikum, és az energiahatékonyság. Ebből következően, minden mindennel összefügg, ennek átlátása még a szakemberek számára is komoly kihívás. Az internet tele van építkezőknek adott tanácsokkal. Mielőtt belevágtam e blog létrehozásába én is beírtam a keresőbe építkezéssel kapcsolatos kérdéseket. Többnyire mindenki a maga portékáját próbálja eladni és ennek megfelelően érvel. Egyesek tanfolyamokat tartanak építkezőknek. Mindenki számára evidens az, hogy autó vásárlásánál nem kezd el azon töprengeni hogyan barkácsoljon magának egyet össze. Ellenben, ha házépítésről van szó, akár a focihoz, jó magyar szokás szerint, ahhoz mindenki ért. 2017-től azok vehetnek részt az építésben akiknek van arra szakmai jogosultsága és vállalkozása. Megszűnt a kaláka, a csináld magad rendszere. Ezzel kiszűrték a szakemberek mellőzését, de nem szűrték ki a kókler szakembereket. Amit viszont az építtetőknek kell megtenniük. Mind termékek, mind műszaki megoldások tekintetében döbbenetes mennyiségű információ zúdul az építkezőkre, melyek rendszerezése, értékelése hatalmas kihívás a szakemberek számára is. A laikus építkezni szándékozó számára pedig átláthatatlan az egész, így mindent el lehet neki adni, egy kis reklámmal.

Meglévő épület felújítása: Itt leselkedik a legtöbb veszély. Nagyon sokféle munkát el lehet végezni engedély, illetve bejelentés nélkül. Egyetlen rossz döntéssel súlyos százezreket lehet elbukni, feleslegesen kidobni az ablakon. A legtöbb esetben ráadásul nem csak pénzt veszítünk fölöslegesen, de még oda nem illő műszaki megoldást is kapunk, vagy éppen nem kapunk. A legtöbb esetben a problémák csak évekkel később jelentkeznek.

Őrségi átalakítás

A megoldás

Keressük meg a számunkra szimpatikus, megfelelő szakmai tudással és tapasztalattal rendelkező szakembert. Rendelkezzünk elegendő anyagi forrással.

Tetszett a cikk? Ossza meg mással is!

Ezeket is érdemes elolvasni

Az igényes lakóház ismérvei, saját vélemény.

2018. feb 23. | Kékedi János

Minden építtetőben felmerül a kérdés, milyen házat építsen. Azt a látszólag egyszerű kérdést teszik fel, hogy hogyan döntse el, milyen egy jó családi ház, hiszen olyan sokféle épül, formaviláguk, arányuk , anyaghasználatuk annyira eltérő.

Tovább...

Őrség népi építészetének öröksége, hagyománya.

2017. dec 15. | Kékedi János

A mai napig nagyrészt érintetlenül örököltük meg az őrségi tájat, építészeti és tárgyi eszközöket, amik viszont többnyire elkülönítetten, védetten mutatkoznak meg a nagyközönség számára. A tárgyi örökség, csupán az idegenforgalmi, turisztikai látványossági célokat szolgálja.

Tovább...

Írjon nekünk ha kérése, kérdése van